HACAMAT ne zaman yapılmalıdır

Home » HACAMAT ne zaman yapılmalıdır

MEVSİM OLARAK ZAMANI
ilkbaharın sonu,kiraz çıktığı zaman Mayıs-Haziran aylarıdır.ve sonbaharın sonu ekim kasım gibi baharlarda yaptırmak vücudun işleyişi açısından uygun olur. Fakat hastalık durumların her hacamat yapılabilir.    “Sıcak şiddetlendiği zaman hacamat ile yardım isteyin” Hadis-i Şerif

AYIN HANGİ GÜNLERİNDE YAPILMALI

(Hacamat Hicri ayın günlerine göre yapılır).Hacamat gökteki ayın (HİCRİ takvime göre) 17 – 19 – 21  nci günlerinde yapılmalıdır. 17 inden 21 ine kadar(Hicri) günlerde faydalıdır. (Bunun içindir ki ameliyatlar mümkünse ayın 14 ünden sonra yapılmalıdır. Bu günler içinde en çok faydalı olduğu gün ayın (Hicri)17 nci günüdür. Ondan sonra (Hicri)19, ondan sonra (Hicri)21, ondan sonra (Hicri)15 nci gündür.

HAFTANIN HANGİ GÜNLERİNDE YAPILMALI
Hacamat PAZARTESİ günü yapılmalıdır.Hakkında teşvik olup yasak olmayan tek gün pazartesidir. Eğer Pazartesi günü mümkün olmazsa, bu üç günde hacamat olunabilir. Bu günler; PAZAR, SALI, PERŞEMBE (Salı günü ayın, hicri 17′nci gününe gelirse hacamat için çok uygundur.)

HANGİ GÜNLERDE YAPILMAMALI
Haftanın 2 günü hakkında teşvik olmayıp sadece yasaklayıcı Hadis-i Şerifler vardır. Bu iki günde yasak günlerdir; ÇARŞAMBA, CUMA, (Bu günlerde ameliyat, mümkünse yapılmamalıdır.)
Hadis-i Şerif’te “Kim Çarşamba veya Cuma günü hacamat olur da bedeninde alaca hastalığı görürse, sadece kendini kınasın.”,”Cuma günü bir saat vardır, kim o saatte hacamat olursa mutlaka ölür.”,

GÜNÜN HANGİ SAATİNDE YAPILMALI
En faydalısı güneş doğduktan 1 saat geçtikten sonraki 2 saattir(bu 2 saatten sonrada öğlen kerahet vaktine kadarda hacamat yapılabilir), bu mümkün olmazsa öğlen ikindi arası.

Ayın ilk yarısında vücutta kan miktarı artmaktadır. Kan miktarının artmış olduğu bu dönemde insanlar kendilerini güçlü ve sağlıkl ı hissederler. İkinci yarısında ise kan miktarı azalır. Bu dönemde ise zayıflık hisseden insanların ağrıları artar. Daha geç iyileşirler. Kan dolaşımları ve bağışıklık sistemleri zayıflamıştır.
“ Ayın ilk yarısında (Dolunay halinde ) hararetle , rutubetin artmasından dolayı , damarlardaki kan çoğalır. Ayrıca dolaşımdaki kanın hızında da artma meydana gelir. Cinsel istekte kuvvetlenme olur.

Eğer insan vücudundaki kan hücreleri yanyana dizilecek olsaydı, 96.500 km’lik bir şerit oluşturacaklardı, yani dünyanın çevresini 2 kez dolaşmaya yeterli bir uzunlukta olacaklardı.

Minik bir kan damlasının %50′sinde, 5 milyon alyuvar, 10 bin akyuvar ve 250 bin trombosit vardır. Diğer yarısını ise plazma teşkil eder.

Akyuvarlak saniyede 1.2 milyon tane olmak üzere kemik iliğinde yaratılır. Bir ömür boyunca buralarda yaklaşık yarım ton akyuvar yaratılır.

HACAMATI   KISACA   NE ZAMAN YAPTIRMALIYIZ ?

Hacamat hastalık için her mevsimde yaptırılır. Sünnet ilkbahar ve sonbaharda yaptırılandırHacamat  günlerinin en hayırlısı Pazartesi,Salı ve Perşembe günleridir Pazar ve cumartesi günüde hacamat yaptırılır.  Acil durum söz konusu değil ise Cuma ve Çarşamba günleri kan aldırmak tavsiye edilmemiştir.  Sağlıklı olup sırf sünnet için kan aldıranlar bugünlere uymaları tavsiye edilir, hasta kimseler için gün ve mevsim söz konusu değildir. Hasta kimseler ihtiyaç duyduğu her zaman kan aldırabilirler çünkü bunda zaruret vardır.

Hacamat zamanlarının en hayırlısı  hicri ayların 17,19,21 tekli günleridir.